Nieuws

Artikel in de Staphorster en Meppelercourant:

Gods woord als leidraad nieuw werkbedrijf in Staphorst

2 september 2020 om 12:54 uur

Staphorst Een bedrijf wat ze richt op mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en dat God Woord als leidraad heeft. Pro WerkTalent is zo’n bedrijf. Staphorsters Jan van Dijk en Roelof Mulder staan aan de basis.

Jan van Dijk werkt al jaren met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Roelof Mulder was vertegenwoordiger, maar hij had het in zijn hart om zich in te spannen voor de kwetsbaren, mede ingegeven door zijn christelijke geloof, waarin oog voor de naaste en barmhartigheid centraal staan. Mulder wil zijn geloof in de praktijk brengen in zijn werkzame leven. Hetzelfde geldt voor Van Dijk. Samen richtten ze Pro WerkTalent, Coaching en Learning op, een bedrijf dat zich richt op mensen die lastig aan de slag komen, maar die zeker talenten hebben.

Talent ontdekken

Elk mens heeft talenten, maar soms komen ze er niet uit. Dat kan allerlei oorzaken hebben. Als je goed kijkt, soms een arm om iemand heenslaat, de druk van de ketel haalt, die talenten wel ziet en ze benut, komen mensen tot bloei. In het reguliere bedrijfsleven is dat lastig.

Als het wel gebeurt, krijgen mensen een werkzaam leven terug en hun werkgever heeft een talent binnen de muren. Dat is in het kort wat Jan van Dijk en Roelof Mulder beogen met hun bedrijf Pro WerkTalent. Op 31 augustus startte het montagebedrijf aan de Burgemeester Janssenstraat in Staphorst.

Anders dan ProFaktoor

Jan van Dijk is oprichter van ProFaktoor, een bedrijf in Staphorst dat beschut werk en zorg biedt aan mensen met veelal een beperking. Pro WerkTalent is anders, is ook juridisch niet direct verbonden aan het andere bedrijf van Van Dijk, maar er is deels ook overlap in de zin dat niet winst en productie centraal staan, maar de zorg voor de zwakkere medemens.

„Natuurlijk moet de pijp roken, maar we doen het veel rustiger aan. Pro WerkTalent heeft een brede doelgroep. Hier liggen namelijk ook mogelijkheden voor sommige mensen die een reële loonwaarde kunnen krijgen als er sprake is van loonvormende arbeid. Dan komt in dit geval ook het UWV om de hoek kijken.”

Montagebedrijf

Pro WerkTalent is een montagebedrijf, dat in eerste instantie werkzaamheden verricht voor Talen Tools. Dit is een grote producent en leverancier van gereedschap voor agrariërs, hoveniers, bouwvakkers en tuinliefhebbers. Talen Tools zit letterlijk om de hoek.

„We beginnen met een man of zeven. Daar kunnen in de loop der tijd meer bedrijven bij komen. We hopen door te groeien naar dertig personen”, zegt Mulder. „We weten dat er veel animo is voor wat wij doen. Pro WerkTalent heeft een interne jobcoach. We leren de deelnemers vaardigheden aan die nodig zijn om efficiënt te kunnen werken.”

Meer betekenen

Roelof Mulder was tien jaar als vertegenwoordiger werkzaam bij Talen Tools. „Ik kreeg de laatste jaren steeds vaker het verlangen om meer te kunnen betekenen voor de zwakkere medemens. Dat heeft te maken met mijn geloof”, aldus Mulder.

„Pro WerkTalent is een identiteitsgebonden bedrijf dat zich in alle facetten wil laten leiden door Gods Woord”, vult Van Dijk aan. Dat betekent volgens hem dat de mens centraal staat en niet het geld. Ook als deelnemers ruwe taal bezigen wordt daar wat van gezegd. In het bedrijf staat een orgel. Willen de mensen zingen, dan kan dat. Het is overigens niet zo dat deelnemers gelovig moeten zijn. Ze werken in een omgeving waarin het christelijke geloof belangrijk wordt gevonden.

Verschillende doelgroepen

Pro WerkTalent wil werk bieden aan mensen die in de kaartenbak van de gemeente zitten, maar ook aan hen die ervaring op moeten doen. Mulder en Van Dijk bieden professionele zorginstellingen de mogelijkheid om arbeidsmatige activiteiten aan hun deelnemers aan te bieden die binnen het dagbestedingsprogramma passend zijn. „Pro WerkTalent richt zich op verschillende doelgroepen. Het gaat om mensen die een werkplek zoeken met of zonder begeleiding. De week, inclusief de werkzaamheden, kan zo ingedeeld worden dat de verschillende doelgroepen aan de slag kunnen”, zegt Van Dijk.